Ylimääräinen kaupunginhallituksen kokous ke 20.5.2020, erikoinen episodi

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on IMG_3235-1024x768.jpg
Keskiviikon kh-kokouksesta jäi niin kitkerä maku suuhun, että piti huhkia 4,5 tuntia kirveen kanssa. Pikkaisen helpotti. Kuva Reima Härkönen.

Ke 20.5.2020 jouduttiin pitämään Savonlinnassa ylimääräinen kaupunginhallituksen kokous. Jonkinlaisen nimenkeruu-urakan jälkeen kokouspyynnössä oli peräti seitsemän kh-jäsenen nimet ja hallintosäännön näkökulmasta asiahan oli selvä, kokousta pystyy vaan.

Kokouksen asialistakaavailuissa oli useita asioita ja pieni hämmästys tuli, kun kävikin ilmi, että siellä tulee käsitellä vain kaksi asiaa. Kokousta kokoon pyytäneet olivat listalle näet laittaneet useampia asioita. Se kuuluisa noppa taisi pyörähtää!

Kriisiviestinnän sääntöjä lienee se, että jonkin ongelman korjaaminen julkisuudessa tulisi tehdä samana tai viimeistään seuraavana päivänä. Tämä valmiusjohtoryhmän tekemän suosituksen tekeminen ei ollut silloisen viranomaisohjeistukseen sopiva ja se tulikin peräyttää, kuten kaupunki teki. Nyt halutaan kurmuuttaa asianosaisia tällä lausuntokierroksella, vieläpä hyvin tiukalla aikataululla. Selvityspyyntö menee myös henkilöstöryhmille! Ihan tarkkaan en tiedä, mitä tällä haetaan. Jos henkilöstöryhmien edustajille halutaan tarjota mahdollisuus kritikoida valmiusjohtoryhmän jäsenten toimintaa, niin nythän tilaisuus siihen toki tulee. Eikös se harvahiuksinen venäläinen aikoinaan jo vaatinut kaikkea valtaa neuvostoille!

Lukija jo varmaan aistiikin kannatinko kuulemiskierroksen järkkäämistä. Demokratian toimivuudesta on toki sanottu, että silloin saa turvallisen mielen, kun demokratia haksahtaa tekemään välillä vääriäkin päätöksiä. Tämä tuo onneksi lohtua!

Toinen arveluttava seikka kokouksessa kaupungin päivitetyn hallintosäännön (88§) erityistoimivalta-asia. Koronatilanne oli Savonlinnassa palvelujen tuotannon näkökulmasta huomattavasti haastavampi vielä parisen viikkoa sitten. Nyt maan hallituksen päätöksillä yhteiskuntaa on avattu ja esim. varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen yksiköt ovat palauttaneet toimintansa normaaleiksi. Nyt tämä kh:n enemmistä haluaa ottaa käyttöön erityistoimivallan! Jospa tämä aie saataisiin peräytetyksi seuraavassa kokouksessa.

Kh:n toimintaa seuraavana ja puheenvuoroilla päätöksiin vaikuttamaan pyrkivänä kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana, tulee vääjäämättä mieleen, onko kh:n jäsenet aivan tehtäviensä tasalla näissä asioissa! Kurmuuttamisinnossa kaikki tuntuu kelpaavan!

Ohessa sanomalehti Itä-Savon jutut noista kh:n käsittelemistä asioista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *