Sosterin talousarvio vuodelle 2022

Sosterin jäsenkuntien kuntalaskutus. Lähde: Mukaellen Sosterin talousarviokirja. Reima Härkönen

Sosterin kuntayhtymähallitus käsitteli kokouksessaan ti 30.11.2021 vuoden 2022 talousarviota.

Nyt päätetyssä talousarviossa kuntalaskutus asettui 161,7 miljoonaa euroon, josta Savonlinnan kaupungin osuus on 146,5 M€, kts. taulukko. Alkuperäinen, keväällä 2021 tehty raami tälle oli 5M€:a suurempi.  Muut Sosterin jäsenkunnat eivät olleet esittäneet Sosterille vastaavia säästö- tai sopeutustavoitteita. Esitys menee seuraavaksi kuntayhtymävaltuuston käsittelyyn 13.12.2021.

Talousarvioon 2022 sisältyy kehitysohjelma, jolla tavoitellaan erityisesti Savonlinnan kaupungin asettamia noin viiden miljoonan euron säästöjä kaupungin kuntalaskutukseen. Osa kehitysohjelman toimista on luoteeltaan sellaisia, joista syntyy palvelujen laatuun vaikuttamattomia tehokkuustoimia muillekin jäsenkunnille.

Sosterin tiedotteessa (30.11.2021) totesin seuraavaa, ”Tasapainotettava summa on iso Sosterille ja se vaatii kuntayhtymähallitukselta talousarviovuoden alkupuolella ja aikana useita jatkotoimia- ja päätöksiä. Ymmärrämme kuitenkin myös Savonlinnan kaupungin tilanteen, sillä hyvinvointialueuudistus uhkaa vaikeuttaa kuntien toimintaa merkittävästi. Kaupunki on todennut, että se ei selviä tulevista velvoitteistaan, jos sen sote-menot ovat tässä siirtymävaiheessa kovin korkeat.”

Tämän kehitysohjelma toteuttamisen varmistamiseksi kuntayhtymähallitus päätti jo talousarviokokouksessaan aloittaa koko henkilöstöä koskevat YT-neuvottelut. Tästä oli jo aiemmin informoitu henkilökuntaa ja talousarviokokousta edeltävänä päivänä asiaa myös käsiteltiin YT-toimikunnassa henkilöstöjärjestöjen edustajien kanssa. Lisäksii päätimme aloittaa omaisuuden realisointiin liittyvän selvittelytyön

Sosterin kehitysohjelma 2022. Lähde: Mukaellen Sosterin talousarrviokirja. Reima Härkönen

Sosterin talousarviokirjassa on maininta lähiesimiesten roolin vahvistamisesta johtamisessa ja toiminnan kehittämisessä. Tällaista otetta myös kehitysohjelman toteuttaminen vaatii. Viittaan tällä Savonlinnan kaupungin YT-neuvotteluihin parin vuoden takaa, jolloin tulosyksiköissä osattiin asiaa edistää oikealla otteella ja niin, että asiakasrajapinnassa sopeutustoimien vaikutukset osattiin minimoida.

Nyt kehitysohjelman tarkempi suunnittelu on viranhaltiavalmistelussa ja aikanaan osa siitä siilautuu myös YT-prosessiin. Itse toivon tälle valmistelulle työrauhaa. Kuten tiedotteessa totesin, talousarviovuoden aikana ja varsinkin sen alkupuolella tämä kaikki aiheuttaa päätöksentekotarvetta kuntayhtymähallituksessa.

Tämä asiakokonaisuus varmuudella on herättänyt suura huomiota ja sanomalehti Itä-Savo teki perustyötään hyvin haastattelemalla minua laajasti asiaan liittyen. Haastatteluun pääset tämän linkin kautta.

Sosterin yhtymävaltuusto hyväksyi 13.12.2021 kokouksessan Sosterin talousarvion 2022 esitetyssä muodossa, kahdella ponsilisäyksellä höystettynä. Tästä on nyt hyvä jatkaa sen toteuttamista.

Reima Härkönen, Sosterin kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *