Savonlinnan keskustan ryhmäpuheenvuoro valtuuston kokouksessa 14.12.2020 / 79 § Vuoden talousarvio 2021 ja vuosien 2021 – 24 taloussuunnitelma

Arvoisa neiti valtuuston puheenjohtaja, hyvät valtuutetut sekä muut ruutujen äärellä tätä kokousta seuraavat

Vaikka kulunut syksy on ollut kunnallispoliittisesti ajatellen monin tavoin riitaisa, jopa epävakaa, talousarvio saatiin rakennettua yllättävän sutjakkaasti.

Nyt päätettävänä oleva talousarvio ja taloussuunnitelma vuosille 2021 – 2024 on tehty kuntalain edellyttämällä tavalla niin, että taseeseen kertyneet alijäämät saadaan katettua taloussuunnitelmavuosien aikana. Kuntalaisia huojentaa varmuudella tieto siitä, että veronkorotuksia ei ole luvassa kuntaveroon eikä kiinteistöveroihin. Tämä toki edellyttää, että tänään talousarviota ei paisuteta liiaksi.

Talouden tasapainotila edellyttää vahvaa kajoamista sosiaali- ja terveyspalveluiden ostomäärärahaan. Vuodenvaihteessa 22/23 siirtyvät sosiaali- ja terveyspalvelut tulevalle hyvinvointialueelle muuttavat suuresti myös näiden palveluiden rahoitusta. Rahoitus muuttuu laskennalliseksi rahoitukseksi. Tähän liittyy valtionosuusleikkuri, joka tulee vähentämään Savonlinnan kaupungin tulevaa valtionosuusrahoitusta, ellei epäsuhtaa laskennallisten kustannusten ja nykyisten kustannusten välillä saada leikattua.  Olisi katastrofi, jos tässä emme onnistu vuosien -21 ja -22 aikana. Toisekseen Itä-Savon sairaanhoitopiiri ei ole kovinkaan houkutteleva yhteistyökumppani tällä hetkellä sotekustannusten tasosta johtuen. Siksi on hyvä, että kaupunginhallituksen esitys huomioi tämän ja esittää näitä säästöjä.

Olen huolissani siitä, että omistajaohjausjärjestelmämme ei tällä hetkellä toimi. Sosteri ei huomioinut kaupungin esityksiä omassa talousarviovalmisteluussaan. Haluan kuitenkin kiittää keskustan Savonlinnan yhtymävaltuuston jäseniä, joka eivät sellaisenaan hyväksyneet tätä ratkaisua. Harmi, ettette saaneet tukea muilta!

Arvoisat kuulijat. Savonlinnan kaupunki toteuttaa erittäin mittavat investoinnit talousarviovuoden aikana. On syytä kuitenkin muistaa, että nämä ovat palvelutuotannon toteuttamisen ja elinvoiman kehittämisen suhteen tarpeellisia investointeja. Selvää on toki, että tällä investointitahdilla emme voi jatkaa.

Keskustan valtuustoryhmä haluaa kiittää kaikki talousarvioesityksen tekoon osallistuneita ja Savonlinnan kaupungin henkilökuntaa sitoutuneesta työstä kaupunkilaisten hyvinvoinnin eteen.

Keskustan valtuusto kannattaa kaupunginhallituksen jättämän talousarvioesityksen ja taloussuunnitelman hyväksymistä myöhemmin tehtävin pienin muutosesityksin.

Haluamme myös toivottaa kaikille rauhaisaa joulua ja oikein onnekasta uutta vuotta.

Keskustan valtuustoryhmän puolesta

Reima Härkönen pj.

Ohessa vielä sanomalehti Itä-Savon uutinen aiheesta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *