Savonlinnan kaupunki mukaan neuvotteluihin Etelä-Savon hyvinvointialueesta

Kuva. Sanomalehti Länsi-Savo 11.1.2021.

Joulukuun puolivälissä 2020 Savonlinnan kaupunginvaltuustossa yllättäen Savonlinnan kaupungin osallistuminen Essoten kutsumiin hyvinvointialueneuvotteluihin tyssäsi pöydällejättöpäätökseen. Sehän tarkoitti sitä, että asiaa ei silloin käsitelty loppuun, vaan se jäi pöydälle odottamaan seuraavaa kokousta.

Samaisessa kokouksessa tein valtuustoaloiteen ylimääräisen valtuuston kokouksen koollekutsumisesta mitä pikimmin, jotta tämä neuvotteluasia saataisiin maaliin saakka. Valtuuston puheenjohtaja sitten toteuttikin toiveen suhteellisen nopsalla aikataululla.

Valtuusto päätti 11.1.2021 tämän pöydälle jääneen esityksen, kuten pitikin. Päätökseksi tuli 10.1.2021 Savonlinnan kaupunginvaltuuston valtuustoryhmien puheenjohtajien (Kesk., SDP, Kok., PS ja vas.) yhteinen kompromissiesitys. Esitykseen yhtyi kokouksen jälkeen myös KD:n valtuustoryhmä. Voit lukea sen tekstini jälkeen.

Valtuustoryhmien kokouksenhan kutsuu Savonlinnassa koolle aina suurimman valtuustoryhmän puheenjohtaja ja tällä valtuustokaudellahan tämä possakka on ollut minun tehtäväni. Kokouksemme oli erinomainen ja haluankin kiittää kaikkia kokoukseen osallistuneita. Saimme myös palautettua luottamusta toisiimme, joka on ollut koetuksella mm. siksi, että osa päättäjistä on supattelupolitiikalla yrittänyt ja osin saanutkin määräenemmistöjä aikaiseksi. Eilen kaikki jouduimme peräytymään omista kannoistamme ja sitähän se kompromissien tekeminen on. Näitä kantoja toi esille myös SDP:n ryhmyri Karoliina Helander, jonka tehtävänä oli kertoa esityksemme illan kokouksessa julki.

Ma 18.1.2021 Savonlinnan kaupunginhallitus tulee nimeämään henkilöt, jotka ryhtyvät neuvotteluja käymään etelä-savolaisten kanssa. Tälle työlle tulee kaikkien antaa tukensa. Savonlinnassa tätä päätöstä pitkitettiin aivan turhaan ja siksi lähdemme työhön valitettavasti hieman takamatkalta.

Ohessa tämä lupaamani päätös:

Valtuusto on päättänyt tavoitteekseen pyrkiä osaksi Pohjois-Savon hyvinvointialuetta. Valtuusto päättää osallistua maan hallituksen kaavaileman Etelä-Savon hyvinvointialueen valmisteleviin neuvotteluihin, koska maan hallituksen Eduskunnalle jättämässä esityksessä Savonlinna on liitetty Etelä-Savon hyvinvointialueeseen.

Lisäksi kaupunginvaltuusto hyväksyy seuraavat edunvalvontatavoitteet:

1.Savonlinnan sairaalan ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen määräaikaisuus vuoteen 2032 saakka muutetaan toistaiseksi voimassaolevaksi sekä velvoitteeksi Etelä-Savon hyvinvointialueelle. Kirjaus pitää saada lakipykäliin velvoittamaan Etelä-Savon hyvinvointialuetta ylläpitämään kahta ympärivuorokautista yhteispäivystys sairaalaa.

2.Neuvottelujen jatkaminen peruspalveluministeri Krista Kiurun kanssa keskittämisasetuksen lieventämiseksi niin, että järjestämissopimuksessa voidaan sopia keskittämisasetuksesta poikkeavista leikkaavista sairaaloista tai leikkausmääriä joustavoitetaan siten, että ympärivuorokautisen yhteispäivystyssairaalan toiminta Savonlinnassa voi jatkua. Tällöin Savonlinnassa voidaan jatkaa esimerkiksi tekonivelleikkauksia.

3.Saaristoisuuden parempi huomioiminen sote-rahoituksessa tai Savonlinnan saaminen saaristokunnaksi tai muulla tavalla lisärahoituksen saaminen maan hallituksen linjaaman kahden ympärivuorokautisen yhteispäivystyssairaalan ylläpitämiselle Etelä-Savossa.

Lisäksi pyritään tekemään yhteistä edunvalvontatoimintaa ja yhteistä Etelä-Savon hyvinvointialueen valmistelua Sosterin, Essoten, Mikkelin kaupungin sekä muiden Etelä-Savon kuntien kanssa kohtien 1-3 edunvalvontatavoitteiden saavuttamiseksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *