Savonlinnan kaupunginvaltuusto palautti sille kuuluvaa päätösvaltaa kokouksessaan 24.5.2021.

Savonlinnan kaupunginvaltuuston kokous menossa 24.5.2021. Tässä taitaa olla tulossa esitys kaupunginhallituksen vaalin suhteen. Kuva Tuukka Suomalainen.

Savonlinnan kaupunginhallituksen toiminta on ollut viimeisen vuoden ajan vähän mitä sattuu. Kaupunginhallitukseen on muodostunut yksinkertainen enemmistö, jonka toiminta on ajoittain vähät välittänyt hallinto- tai kuntalainsäädännön säännöksistä tai niiden periaatteista.

Kokouksessaan 24.5. Savonlinnan kaupunginvaltuusto päätti palauttaa kaupunginhallituksen valtuustolta ottamaa päätösvaltaa itselleen. Tämä on kunnallisen demokratian kannalta erinomainen asia. Aluksi valtuusto otti käsiteltäväkseen valtuuston puheenjohtajiston vaalin. KH oli esittänyt sitä vain tiedoksi valtuustolle! Kokousta edeltävänä iltana valtuustoryhmien välisessä palaverissa tämä päätösvallan palautus käsikirjoitettiin ja päätös tulikin sen mukaiseksi. Itseoikeutetusti puhetta johtaa jatkossakin Anna-Kristiina Mikkonen (sd.), varapuheenjohtajina jatkavat allekirjoittanut, Pekka Turunen (kok.) ja Jouni Koskela (kd.). Oma ymmärrykseni ei riitä sen selittämiseen, miksi kokouksessa tehtiin tässä kohtaa pöydällepano-esitys. Sehän olisi menestyessään tarkoittanut, että asian käsittely olisi loppunut siihen ja jatkettu sitä sitten aikanaan seuraavassa kokouksessa.

Toinen päätösvallan palautusoperaatio koettiin kaupunginhallituksen vaalissa 1.6.2021 alkaen valtuustokauden loppuun. Kaupunginhallituksen juntta oli tätäkin asiaa käsitellessään ottanut käyttöön valtuustolle kuulunutta päätösvaltaa. Kuntalain 32 §:n mukaan toimielimen jäsenet valitaan valtuuston toimikaudeksi, ellei valtuusto ole päättänyt lyhyemmästä toimikaudesta. Savonlinnassa kaupunginhallitus on valittu kahden vuoden pätkissä ja niin, että sen toimikausi päättyy 31.5.2021. Kuntalain 32 § oli siis relevantti oikeuslähde tässä asiassa.

Tätä asiaa ei olisi saatu valtuuston listalle ellei 14 valtuutettua olisi sitä vaatinut. Itse kokosin tämän nimilistan ti 18.5.2021. Kiitokset sitten Anna-Kristiina Mikkoselle ja kaupunginhallituksen pj. Kirsi Torikalle (kesk.) asian sutjakkaasta hoitamisesta. Asia käsiteltiin KH:n ylimääräisessä kokouksessa 20.5.2021. Hetken aikaa valtuuston kokouksessa näytti, että asiaa joudutaan käsittelemään suhteellisen vaalin kautta. Pitämämme neuvottelutauon aikana kuitenkin ryhmät hyväksyivät esitykseni siitä, että ensin äänestellään KH:n pohjaesityksen ja Savonlinna-ryhmän esityksen välillä. Sovimme, että tässä vaiheessa voittaneen kannan takana ovat sitten kaikki. Jos KH.n esitys voittaa, käydään sopvaali. KH:n esitys voittikin ja sitten KH saatiin sopuisasti valittua. Haluan kiittää aivan kaikkia valtuustoryhmiä ja niiden puheenjohtajia siitä, että tämä sopu piti. Näin asioita tulee hoitaa, jos ne uhkaavat solmuun mennä

Keskustalta KH:ssa ovat 1.6.2021 alkaen seuraavat henkilöt

  • Torikka Kirsi, pj., (varalla Finer-Huttunen Riitta)
  • Parkkinen Matti-Pekka, (varalla Tynkkynen Jonne)
  • Uimonen Anna-Liisa, (varalla Kupiainen Aune)
  • Suomalainen Tuukka, (varalla Österlund Olli)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *