Savonlinnan kaupunginhallituksen vaalista vielä kerran

Seija Puputti (liik.) kirjoitti sanomalehti Itä-Savossa kaupunginvaltuuston 24.5.2021 toteuttamaan kaupunginhallitukseen vaaliin liittyen. Kirjoituksessa tuotiin esille ajatuksia siitä, että hallinto- ja kuntalain periaatteita ei olisi vaalin suhteen noudatettu.

Kirjoituksesta oli unohtunut kuitenkin muutama asia, jotka on syytä tuoda tässä yhteydessä esille.

Kutien toimintaa säätelevän kuntalain 32.1 §:ssä säädetään, että toimielimen toimikausi on valtuustokausi, ellei valtuusto päätä lyhyemmästä toimikaudesta. Kaupunginhallituksen ja valtuuston puheenjohtajiston toimikausi Savonlinnassa oli päätetty kaksivuotiseksi ja niin, että ne päättyisivät 31.5.2021. Tämä säännös oli relevantti säännös tässä asiassa.

Kaupunginhallitus teki päätökset, kuten tunnettua, sinne muodostuneen yksinkertaisen enemmistön turvin. Se jatkoi siis sekä omaa että valtuuston puheenjohtajiston toimikautta. Edellistä se ei edes halunnut saattaa kaupunginvaltuuston tiedoksi.

Itse tunnustelin kokouksen jälkeen kaupunginvaltuuston puheenjohtajiston kantaa tähän päätökseen. Sen jälkeen keskustan valtuustoryhmän jäsenten ja muiden valtuustoryhmien puheenjohtajien kantoja asiaan. Tämän kierroksen jälkeen noin puolet valtuutetusta ilmoitti kannattavansa asian saattamista kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Sen jälkeen sovittiin allekirjoitusten kokoamisesta ja niitä kertyikin 14, allekirjoittajina kuuden eri valtuustoryhmän edustajia. Jokainen nimensä kirjoittanut kirjoitti paperin alle valtuutettuna ei esim. valtuustoryhmän puheenjohtajana.

Musta ei valkoiseksi muutu, vaikka Seija sitä yrittääkin. Mitä tässä tapahtui, oli se, että kaupunginvaltuusto näytti kaupunginhallitukselle kaapin paikan. Tämä oli syytä tehdä, koska niin paljon töllön töitä kaupunginhallitukseen syntynyt yksinkertainen enemmistö on ehtinyt tehdä viimeisen vuoden aikana.

Kaupunginvaltuuston kokouksessa sitten valtuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkosen (sd.) johdolla kuultiin esitys vaalin suorittamisesta. Se sai vastaansa esityksen siitä, että aiempi kokoonpano jatkaisi. Asiat uhkasivat mennä valtuuston kokouksessa pahasti solmuun, mutta pidetyn kokoustauon aikana valtuustoryhmät hyväksyivät esittämäni käsittelyjärjestyksen. Aluksi äänestys siitä, jatkaako silloinen kaupunginhallitus vai suoritetaanko sen vaali. Kaikki ryhmät sitten sitoutuvat tämän vaalin tulokseen. Jos jälkimmäinen kanta voittaisi, hallitus valittaisiin vuoden 2017 paikkajaon mukaisesti sopuvaalina. Jälkimmäinen kanta voittikin äänin 40 – 10 ja sopuvaali toteutettiin. Nämä puheet siis pitivät!

Seuraavaa valtuustokautta ajatellen on ensiarvoisen tärkeää, että poliittiset ryhmittymät onnistuvat valitsemaan kaupunginhallitukseen ihmisiä, jotka ovat aidosti sisäistäneet mm. hallinto- ja kuntalain sekä niiden periaatteet.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *