Savonlinnan kaupungin panostus Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeeseen 2026

Kannatin Savonlinnan kaupunginvaltuuston kokouksessa 30.3.2020 Savonlinnan kaupungin panostukseksi Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeeseen kahta miljoonaa euroa. Määräraha jakaantuisi kuudelle vuodelle eli vuosikohtaisen kustannuksen tulee olemaan 333 000€. Valtuusto äänesti asiasta ja se päätyikin valtuuston päätökseksi 30 äänen turvin. Vastaehotus yhden miljoonan euron panostuksesta sai 15 ääntä taakseen.

Savonlinnan panostus tulee mielestäni olla tuota luokkaa, koska siten saamme hakemuksestamme uskottavan. Päätökseen on kirjattu lisäksi se, että päätöksemme jälkeen käydään vielä kierros muiden rahoittajatahojen kanssa. Odotusarvo tässä on se, että Savonlinnan esimerkki tuo lisärahoitusta myös muualta. Jos ei, niin toteutuessaan hakkeen vaikuttavuuskerroin Savonlinnan suhteen kasvaisi aiemmin suunnitellusta.

Savonlinnan talousarviokirjan mukaiseen toimintakatteeseen verrattuna kahden miljoonan euron panostus kulttuuripääkaupunkihankkeeseen vastaisi 0,15% tästä katteesta.

Perustelen kantaani, sillä että kulttuuripääkaupunkihanke on hieno tilaisuus saada Savonlinnalle ja koko itäiselle Suomelle laajaa näkyvyyttä kansallisesti ja kansainvälisesti. Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan parlamentin yhteispäätös (N:o 445/2014/EU), joka säätelee Euroopan kulttuuripääkaupunkitoimintaa, määrittelee toiminnan yleiseksi tavoitteeksi edistää kulttuurin panosta näiden kaupunkien pitkän aikakauden kehitykseen niiden omien strategioiden ja painopistealueiden mukaisesti. Ohessa linkki tähän päätökseen.

Tähän tavoitteeseen peilattuna kulttuuripääkaupunkihanke antaisi ainutlaatuisen tilaisuuden saada ammattitaitoinen alusta savonlinnalaisille ja itä-suomalaisille kulttuuritoimijoille toimintansa kehittämiseen ja tämä sitten säteilisi esim. lisääntyneinä matkailijavirtoina.

Tulee myös muistaa, että tässä vaiheessa tämä panostus on vielä ”virtuaalista rahaa”. Se muuttuu todelliseksi kulurakenteeksi, kun hankehakemuksemme menestyy ja Savolinna saa kulttuuripääkaupunkistatuksen. Tätä toivoen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *