Kaupunginvaltuuston kokouksessa 14 § / 25.3.2019 pitämäni puheenvuoro

Itä-savon sairaanhoitopiirikuntayhtymän perussopimuksen muuttaminen

Kaupunginvaltuusto hyväksyi tämän tärkeän esityksen. Aluksi valtuusto äänesti asian lähettämisestä uudelleen valmisteluun ja se esitys ei onneksi menestynyt. Sen jälkeen esitettiin vielä asian hylkäämistä, mutta sekin hävisi selekin numeroin. Kaupunginvaltuusto teki vastuullisen ja oikean päätöksen.

Ohessa asiassa pitämäni puheenvuoro.

Harmittavasti Etelä-Savon maakunnassa ei ole saatu aikaan kahden sairaalan välistä, strategista yhteistyö- ja työnjakosopimusta. Meillä täällä Savonlinnassa ei ole parhaillaan mitään takeita siitä, että maakunnassa olisi jatkossakin kaksi yhteispäivystyssairaalaa. Tämä on vakava paikka meille kaikille.

Jos päätöksenteollamme vaarantaisimme Keskussairaalan olemassaolon, se olisi täysin anteeksi antamaton teko. Sairaalan kerrannaisvaikutukset ovat moninkertaiset esim. OKL:n menetykseen verrattuna. Tällaista suoneniskua Savonlinna ei tule kestämään.

Erikoissairaanhoidon ulkoistamissuunnitelmat, jotka siis edellyttävät tässä pykälässä päätettävää perussopimuksen muutoksia, vaativat nyt meiltä nopeaa päätöksentekoa. Perussopimuksen muutos laajentaa ns. rajoituslain mukaista laskentapohjaa ja saamme siten erikoissairaanhoidon lain edellyttämälle 30%:n tasolle koko Sosterin kustannuksista. Tästä on siis kyse.

On totta, että asia on edennyt kiireellä. Julkitulleiden suurempien puolueiden mallit tulevasta maakuntamalliratkaisuista nojaavat useimmat joko n. 18 alueen Suomeen tai vahvoihin peruskuntiin nojaavaan maliin. 18 alueen Suomi olisi aivan yhtä ongelmallinen meille, pitäisi löytää yhteinen sävel täällä maakunnan sisällä ja tähänhän valmiutta ei ole ollut. Vahvojen peruskuntien malli edellyttänee ainakin 50 000 asukkaan väestöpohjaa ja silloin joutuisimme hakemaan kumppania itsellemme.

Arvoisat valtuutetut. Meidän on otettava lusikka kauniisti käteen ja tehtävä KH:n esityksen mukainen perussopimuksen muutos. Tällä varmistetaan osaltamme, että ulkoistamiseen liittyvät kilpailutusasiakirjat saataisiin liikkeelle ennen kesälomia. Aina on nimittäin olemassa vaara, että rajoituslakiin tullaan tekemään tiukennuksia tai muulla tavoin hillitään näitä ymmärrettäviä ulkoistamissuunnitelmia.

Keskustan ryhmä tuo esille jo tässä vaiheessa, että mahdollisesti tehtävään ulkoistamissopimukseen sisältyvä hintariski tulee minimoida esim. sopimuksessa määriteltävillä säännöllisillä hinnantarkistuskäytänteillä. Lisäksi ns. järjestämissopimukseen liittyvät kuntaneuvottelut perustettavan yhteisyrityksen kanssa tulee käydä vahvalla poliittisella mandaatilla eli kaupungin tahtotila tulee olla muodostaa vahvan demokraattisen prosessin kautta.

Keskustan valtuustoryhmä kannattaa perussopimuksen muuttamista KH:n esittämällä tavalla.

Puheenvuoro liittyy seuraavaan KV:n päätökseen, http://dynasty.savonlinna.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20195237-14

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *