Ajatuksia eduskuntavaalin tuloksesta

Savonlinnan äänestysalueen 004 vaaliuurna. Kuva Reima Härkönen.

Valtuustoryhmän puheenjohtajana fiilikset ovat kaksijakoiset. Saimme ryhmämme jäsenen kansanedustaja Hanna Kososen jatkokaudelle. Lämpimät onnittelut Hanna! Silti Savonlinnassa menetimme lähes 2000 ääntä, suhteellisesti 9,5%. Suhteessa kuntavaaleihin tappio oli vielä suurempi. Tämä tulos on huono ja ilman Hannan loistavaa vaalityötä, tämä olisi ollut vielä synkempi tappio! Ohessa Savonlinnan kaupungin vaalitulos.

Kakkois-Suomen vaalipiirissä menetimme kaksi paikkaa ja se on iso tappio. Savonlinnan kannalta hienoa on se, että Heli Järvinen uusi kansanedustajapaikkansa. Harmittavaa on se, että muista puolueista savonlinnalaisten äänet eivät riittäneet viemään ehdokkaita eduskuntaan. Vaaleissa oli ehdolla hyviä savonlinnalaisia ehdokkaita. useasta eri puolueesta. Ohessa vaalipiirinvaalitulos.

Osa tästä tappiosta selittyy pääministeripuolueen asemalla. Pääministeripuolue joutuu eniten tulilinjalle tehdyistä päätöksistä ja osa niistä on talouden sopeuttamisen johdosta kohdistunut joko työsuhteen ehtoihin (esim. kiky) taikka säästötoimien seurauksena tulonsiirtojen tasoon tai hyvinvointipalvelujen saatavuuteen ja laatuun. Lisäksi sote-myllerrys ei ollut kunniaksi millekään hallituspuolueelle.

Lisäksi täällä paikallisesti OKL:n menettäminen kajasti varmaan äänestäjien mielissä, olkoonkin, että sektoriministerinä toimi kokoomuslainen. Riidatonta oli kuitenkin se, että pääministeri petti lupauksensa Savonlinnalle ja siksi äänestäjien reaktion ymmärtää. Lisäksi hallituksen sote-kaavailut ja Savonlinnan sairaalan kohtalo eivät natsanneet, se olisi tässä kaavailluissa sote-maakuntamallissa tarvinnut oman maakunnallisen, strategisen yhteistyöratkaisun ja sitä ei satu aikaan. Tässä on jatkossa työsarkaa!

Jatkossa Suomen keskustan tulee palata muutama piiru tasavertaisemman aluekehityksen suuntaan. Maakunnat vaativat erityistoimia ja sen aika on viimeistään nyt. Mielestäni esim. savonlinnalaisessa keskustalaisessa kunnallispolitiikassa on tehty tällaista päätöksentekoa, johon koko Keskustaa nyt kaivataan mukaan. Ehkä Sipilän hallituksen aikaansaannokset talouden sopeuttamiseksi ja velkaantumiskehityksen lopettamiseksi antavat tälle kehitykselle jakovaraa.

Onnea kaikille valituille kansanedustajille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *